De mooiste prentenboeken van 2021

In het eerste lijstje voor 2021 stel ik jullie graag de prentenboeken voor die mij het meest raakten, die de mooiste illustraties hadden en die straalden door hun originaliteit!

15. Op een grote paddenstoel – Inge Bergh & Kristina Ruell

Inge Bergh en Kristina Ruell sloegen de handen in elkaar en brengen in woord en beeld het verhaal achter het liedje. De illustraties in natuurlijke kleuren barsten van de details en bieden heel wat kijk-, zoek- en leerkansen. Het verhaal is grappig en brengt bovendien een diepere boodschap over nieuwe kansen durven grijpen.  De opzet is erg origineel en er zijn plannen om ook met andere bekende kinderliedjes aan de slag te gaan.  Mijn volledige recensie vind je hier.

14. Waar is grote broer? – Linde Faas

Het derde prentenboek van Linde Faas zit opnieuw vol kleine details waardoor je bij elke leesbeurt iets nieuws opmerkt.  De dromerige illustraties laten ruimte voor eigen interpretatie en voeren je mee naar een magische wereld.  Voeg daarbij de poëtische tekst over moed en je angsten overwinnen en je krijgt een prentenboek uit de duizend dat bijblijft en het lezen en kijken meer dan waard is.  Mijn volledige recensie vind je hier.

13. Een vriend wat is dat? – Ed Franck & Thé Tjong – Khing

Ed Franck en Thé Tjong-Khing creëerden het schattige, grappige duo Panda en Eekhoorn.  De twee hebben op het eerste gezicht weinig gemeen en toch zijn ze de allerbeste vrienden.  In dit tweede deel komt het belang van hun vriendschap nog meer aan bod.  Het resultaat is een warm, ontroerend prentenboek dat vooral gaat over de vele, kleine dingen in ons leven die ons gelukkig maken.  Een prachtige ode aan de vriendschap om samen met kinderen vanaf 5 jaar van te genieten. Mijn volledige recensie vind je hier.

12. Hoe maak je een baby? – Rachel Greener & Clare Owen

Rachel Green en Clare Owen werkten samen aan dit inclusieve prentenboek met oog voor diversiteit dat helemaal op maat is van de maatschappij van vandaag. De illustraties zijn gedetailleerd en smaakvol.  Dat maakt dat dit boek een aanwinst is voor elk gezin en elke klas- of schoolbibliotheek.  Kinderen uit zowat alle soorten gezinnen zullen er iets in herkennen, waardoor het voor iedereen relevant is. Mijn volledige recensie vind je hier.

11. De dag dat jij begint – Jacqueline Woodson & Rafael López

Jacqueline Woodson heeft aandacht voor diversiteit in de breedste zin van het woord.  Elk van ons heeft namelijk wel iets waardoor we anders zijn dan een ander.  Dat anders zijn komt in vele vormen, maar door onze verhalen met elkaar te delen blijkt vaak dat we helemaal niet zo anders zijn en ook vele gemeenschappelijke kenmerken hebben.  Dit prachtige, unieke prentenboek heeft een ontzettend sterke boodschap die focust op verbondenheid.  De kleurrijke afbeeldingen bevatten rolmodellen waaraan elkeen zich kan spiegelen.  Mijn volledige recensie vind je hier.

10. Het boek dat niet gelezen wil worden – David Sundin

De Zweedse komiek David Sundin schreef een kinderboek dat ouders tijdens het voorlezen aan het werk zet en hun beste acteertalenten naar boven haalt.  Kinderen gaan ongetwijfeld hardop lachen met de fratsen die dit boek met hun voorlezers uithaalt.  Dit ietwat chaotische boek is perfect om aan iets oudere kinderen voor te lezen die misschien denken dat voorlezen niets meer voor hen is.  Een boek dat zowel voorlezer als luisteraar zal laten genieten en werken voor een ongelooflijk fijn voorleesmoment.  Mijn volledige recensie vind je hier.

9. Pip & Ei – Alex Latimer & David Litchfield

Twee vrienden die helemaal anders zijn, maar toch op elkaar lijken groeien samen op.  Eens opgegroeid gaat een van hen de wereld verkennen, maar als er iets belangrijks te gebeuren staat weet ze bij wie ze altijd terecht kan.  De illustraties zijn dromerig, kleurrijk en zorgen ervoor dat het mooie verhaal ook bijzonder sfeervol wordt.  Een wondermooi prentenboek over levenslange vriendschap en wat echte vriendschap tot vriendschap maakt om samen met kinderen vanaf 5 jaar van te genieten.  Mijn volledige recensie vind je hier.

8. Wilma Wonder – Hanne Luyten & Noëmi Willemen

In haar tweede prentenboek brengt Hanne Luyten een belangrijke boodschap: jezelf zijn, maakt je zo bijzonder.  Het boek met kleurrijke illustraties van de hand van Noëmi Willemen en tekst op rijm van Hanne, lees je nu eens horizontaal, dan weer verticaal.  De personages zijn erg divers en toch gewoon zichzelf, daarin schuilt ook de kracht van dit verhaal.  In dit boek zal elk kind zichzelf terugvinden en zien dat het helemaal goed is om gewoon te zijn wie je bent.  Mijn volledige recensie vind je hier.

7. Wolfie – Andy Harkness

Andy Harkness boetseerde voor dit prentenboek zowel de figuren als de achtergronden.  Het eerder donker prentenboek wekt eerst de indruk dat het verhaal misschien wat griezelig zou kunnen zijn.  Niet is minder waar!  Ik kan je echter verzekeren dat dit verhaal vooral erg grappig en herkenbaar is voor kinderen die ook wel eens in monstertjes veranderen als ze honger hebben.  Een grappig, herkenbaar en origineel prentenboek dat zich uitstekend leent om luidop voor te lezen aan kleine monstertjes vanaf 4 jaar! Mijn volledige recensie vind je hier.

6. Een jaar in wonderland – Maciej Szymanowicz

Een boek dat je laat kennismaken met sprookjesachtige personages, die je daarna maand na maand kan zoeken op de prachtige, kleurrijke prenten in de typische stijl van Maciej Szymanowicz.  Het boek nodigt uit om verhalen te fantaseren die wel tot een jaar kunnen duren.  Bij elk personage kun je wel een verhaal verzinnen en dat 12 maanden lang.  Voor kinderen vanaf 4 jaar en wie houdt van sprookjes en fantasie biedt het boek alle kansen om te zoeken, te ontdekken en tot de meest waanzinnige verhalen te komen! Mijn volledige recensie vind je hier.

5. Mijn schaduw is roze – Scott Stuart

Scott Stuart schreef en tekende dit boek voor zijn zoontje. Een boek dat iedereen de moed wil geven om zichzelf te zijn of dat nu strookt met de verwachtingen van de maatschappij of niet.  Het resultaat is een wondermooi prentenboek met een sterke boodschap!  De mooie, kleurrijke prenten tonen hoe de kleine jonge open bloeit doorheen het verhaal.  Het verhaal is aangrijpend en laat niet onberoerd.  Dit prachtige prentenboek om samen te lezen met kinderen vanaf 4 à 5 jaar (en ouder). Mijn volledige recensie vind je hier.

4. Verlegen Vliertje – Cat Min

Verlegen Vliertje” is het prentenboek debuut van illustrator Cat Min.  En wat voor één!  In zachte kleuren, een combinatie van waterverf en kleurpotlood creëerde ze een lieve, wonderlijke wereld waar heel wat mogelijk is.  In combinatie met een mooi verhaal over verlegenheid, vriendschap en empathie komen de prachtige illustraties helemaal tot leven.  Het resultaat is een zacht, lief prentenboek dat bijblijft en dat je keer op keer opnieuw zal kunnen voorlezen.  Een perfect boek om voor het slapengaan voor te lezen. Mijn volledige recensie vind je hier.

3. Opa’s camper – Harry Woodgate

Harry Woodgate schreef een scriptie over het gebrek aan oudere LGBTIQA+ personages in kinder- en jeugdliteratuur.  Met zijn prentenboek brengt hij daar verandering in. Hij schreef en illustreerde een hartverwarmend verhaal over een opa die rouwt om zijn partner en zijn kleindochter die ervoor zorgt dat de fijne herinneringen opnieuw tot leven komen.  Qua diversiteit is dit prentenboek echt top! Een prachtig prentenboek met erg kleurrijke illustraties over liefde in al zijn vormen. Mijn volledige recensie vind je hier.

2. Granaatappelmeisje – Hadi Mohammadi & Neda Rastinmehr

Dit boek kwam tot stand binnen het project “Read with me” dat Iraanse kinderen die in moeilijke omstandigheden opgroeien in contact wil brengen met bijzondere boeken.   Dromerige, zachte illustraties brengen de gevoelens van het meisje op een mooie manier in beeld.  Plaats daarbij de poëtische tekst van Hadi Mohammadi (vertaald door Jef Aerts) en je krijgt een boek dat troost biedt en een hulp kan zijn tijdens een rouwproces.  Het is echter ook een boek dat zomaar gelezen kan worden en dat heel veel liefde uitstraalt. Om van te genieten met kinderen vanaf 5 jaar. Mijn volledige recensie vind je hier.

  1. Een zwaluw in de winter – Timothée de Fombelle & Thomas Campi

Het nieuwe kleine prentenboek van Timothée de Fombelle is een modern kerstverhaal dat raakt en aan het denken zet.  Thomas Campi, die vooral bekend is van zijn illustraties in graphic novels en comics, zorgde voor de illustraties die het verhaal nog meer diepgang geven.  Het boek kan voorgelezen worden aan kinderen vanaf 10 jaar maar kan ook perfect bij volwassenen of ouderen ingezet worden.  Sterke thema’s zoals eenzaamheid en de vluchtelingencrisis komen aan bod.  Dit bijzondere boekje zal niemand onberoerd laten en is echt een pareltje! Mijn volledige recensie vind je hier.

Denk aan je plaatselijke boekhandel indien je één van deze boeken wenst te kopen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s